Winkelmedewerker

Kwalificatiefase (4de en 5de jaar)

In de opleidingsfase heb je een brede waaier aan basistechnieken geleerd. Nu is het tijd om je specifiek toe te leggen op de richting winkelmedewerker.

Ondertussen ben je al vertrouwd met de basisvaardigheden van een goede winkelmedewerker. In de kwalificatiefase bouwen we hierop verder maar worden de opdrachten wat moeilijk en uitgebreider. Samen werken we aan je tempozelfstandigheid en de nauwkeurigheid waarmee je een opdracht uitvoert want ook dit is belangrijk. Een klantvriendelijke attitude en verantwoordelijke houding blijven ook hier van groot belang.

Zowel in het 4de als in het 5de jaar mag je een heleboel ervaring opdoen. Zo ga je enkele keren samen met de leerkracht op praktijk op verplaatsing. Deze praktijklessen zijn zeer waardevol omdat deze plaatsvinden in een echte winkel met echte klanten. In de kwalificatiefase ga je ook elk jaar op stage. Als school streven we ernaar om iedere leerling een stageplaats aan te bieden op maat. Zo houden wij rekening met je voorkeur, je verplaatsingsmogelijkheden en je reeds aangeleerde vaardigheden. Deze stage wordt door de school georganiseerd en nauwkeurig opgevolgd door de stagebegeleider.

Hieronder kan je een overzicht vinden van wat je allemaal kan bijleren tijdens de praktijklessen.

– omgaan met klanten

– een verkoopgesprek voeren

– uitgebreidere administratieve taken

– artikelen klaarmaken om te verkopen

– voorraadbeheer uitvoeren

– artikelen inpakken

– winkelrekken aanvullen

– onderhouden van de verkoopruimte

– uitgebreidere kassaverrichtingen uitvoeren

– uitgebreidere artikelpresentaties maken

– het verzorgen van de etalage

Heb je deze kwalificatiefase tot een goed einde gebracht? Proficiat! Dan krijg je een getuigschrift van de opleiding of een attest van verworven competenties.

Voel je je nog niet helemaal klaar voor de arbeidsmarkt? Doe je liever nog wat ervaring op, terwijl je begeleid wordt in je zoektocht naar werk? Schrijf je dan in voor je ABO-jaar.

Buso Mariadal